Soška fronta in bolnica Franja

V torek, 24. 9. 2019, smo se učenci 8. in 9. razreda odpravili na zgodovinsko in geografsko ekskurzijo, ki se je začela v Kobariškem muzeju. Med vožnjo smo prisluhnili predstavitvi Vipavske doline in skozi okno opazovali smaragdno Sočo. V bližini Kobarida se je rodil goriški slavček Simon Gregorčič, ki je preroško napovedal 1. sv. vojno in prelivanje krvi po Soči. Deklamatorki Lana in Brina sta nam prebrali pesmi Soči in Človeka nikar.

V muzeju so nam predstavili bojišča in življenje na soški fronti, kako je potekalo bojevanje v Julijskih Alpah in nas seznanili z dogajanjem v zaledju. Lahko smo občutili zavetje v kaverni med obstreljevanjem. Najbolj pa nas je pritegnila animacija bojev v 12. soški bitki, ki je bila prikazana na maketi gorovja. Iz muzeja nas je vodič popeljal do italijanske kostnice, ki stoji pri cerkvi svetega Antona. V njej je pokopanih 5266 znanih in 1748 neznanih italijanskih vojakov, padlih med 1. sv. vojno na soški fronti.

Privoščili smo si še krajši sprehod do slapu Kozjak. V skalnem amfiteatru smo z navdušenjem opazili zeleni tolmun s 15-metrskim slapom. Prečkali smo tudi posebno brv čez Sočo, na kateri smo občudovali posebno barvo reke.

Od hoje smo bili kar malo utrujeni, zato smo si malce odpočili zopet na avtobusu, ki nas je odpeljal do partizanske bolnice Franje. Ob potoku smo se z vodičko sprehodili do soteske Pasice, ki je med 2. sv. vojno nudila zatočišče ranjenim. Bolnico je vodila zdravnica Franja Bojc Bidovec, po kateri so bolnišnico poimenovali že med vojno. Po vodičkini predstavitvi smo imeli možnost samostojnega raziskovanja bolnišničnih barak.

Prijetno utrujeni in polni novih doživetij smo v večernih urah prispeli na Mirno. Da pa na ekskurzijo ne bomo tako hitro pozabili, je poskrbela naša učiteljica zgodovine Petra, ki nam je ob prihodu nazaj v šolske klopi hitro razdelila delovne liste.

                                                                                                                                              Besedilo: Živa Nose

                                                                                                                                              Fotografije: Jaka Hazdovac

Morda vam bo všeč tudi...