Skoči na glavno vsebino

Pižama na obisku

Pižama na obisku

V petek, 21. aprila, nas je obiskal pisatelj, prevajalec, komik in nekdanji raper Boštjan Gorenc Pižama. Učenci predmetne stopnje smo se z njim srečali prvi, drugo šolsko uro.

Že na začetku smo ugotovili, da bo srečanje zelo zabavno, nasmejali smo se slikama, ki kažeta podobnost med nogometašem Zlatkom Zahovićem, ki je bil nekega julija suspendiran, in Francetom Prešernom, ki ga je za vedno suspendirala Julija.

Pižama je odrepal Prešernov sonet O, Vrba  in nas poučil, da prvo posvetno pesniško zbirko ni napisal Valentin Vodnik, kot se učimo pri slovenščini, ampak neki Knobl, ki je med drugimi napisal pesem Od perdza (prdca),  in ob deklamaciji le-te se je telovadnica tresla od smeha.

Nato je spregovoril o svojem prevajalskem delu (Kapitan Gatnik, Pasji mož, Čudo, Krive so zvezde …) in o avtorskih delih, med katerimi Pilovci radi berejo o Šnofijevi druščini in nas najbolj nasmejejo sLOLvenska klasična dela (Muca Copatarica. Zvezdica Zaspanka,  Martin Krpan, Povodni mož, Zdravljica …) v različnih oblikah spletnega komuniciranja.

Veselo druženje je Boštjan Gorenc Pižama zaključil z besedami, da se za vsakega, prav vsakega najde knjiga, ki bi mu bila všeč.

Tretjo šolsko uro pa so v zabavni, domiselni ustvarjalni svet Boštjana Gorenca Pižame vstopili učenci razredne stopnje.

                                                                                          Šolske novinarke Nika, Nejka, Teja

Sedmošolci o srečanju s Pižamo

  • Boštjana Gorenca Pižamo očitno osrečuje to, kar počne, ima nek poseben občutek, šarm, predvsem pa nas navdušuje, kako lahkotno »poka štose«, ki so taki, da se človek malo zamisli, češ: »Res je!«                        
  • Otroci ga najpogosteje vprašajo, kdaj se je rodil in kdaj je umrl.
  • Prvo knjigo je prevedel pred 22 leti.
  • Nekaj časa je bil zbiratelj namiznih družabnih iger.
  • Je zelo iznajdljiv, možgani mu delajo sto na uro. Ko se zgodi kaj nepričakovanega (npr. ponagaja računalnik), je zanj to povod za novo domislico. Tudi iz navadnih predmetov, kot je na primer plastenka vode, zna narediti hec.
  • Meni, da se brez »prdca« ne da narediti dobrega stripa.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost