Skoči na glavno vsebino

KNJIŽNE NAGRADE IN PRIZNANJA

ZLATA BRALKA, ZLATI BRALEC (2003/04 – 2020/21) – darilne knjige za devetošolce in prvošolce

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS v okviru projekta ZLATA BRALKA, ZLATI BRALEC s pomočjo sponzorjev že 17 let nagrajuje zlate bralce – devetošolce za vztrajno branje vsa leta šolanja, prvošolčkom pa podarja knjižna darila za spodbudo k branju.

RASTEM S KNJIGO (2006/07 – 2019/20) – darilne knjige za sedmošolce

Projekt je začelo izvajati Ministrstvo za kulturo v šolskem letu 2006/2007, najprej le za osnovne šole. Javna agencija za knjigo Republike Slovenije pa ga je začela voditi ob ustanovitvi leta 2009. Nacionalni projekt podpira bralno kulturo, motivira osnovnošolce in srednješolce za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuja k obiskovanju splošnih knjižnic.

LEVSTIKOVE nagrade (1949 – 2019)

Levstikovo nagrado podeljuje Mladinska knjiga. Prvič jo je podelila leta 1949. Nagrajuje pesnike in pisatelje, ilustratorje in avtorje poljudnoznanstvenih za najbolj izvirne  knjige za mlade bralce, ki izidejo pri Mladinski knjigi. Mladinska knjiga je ob petdeseti obletnici prve podelitve Levstikovih nagrad (1999) uvedla še Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Od takrat bienalno podeli štiri nagrade: za življenjsko delo na področju književnosti za otroke in mladino, za življenjsko delo na področju knjižnih ilustracij za otroke, za izvirno leposlovno delo, za izvirno ilustracijo.

Nagrade DESETNICA in nominiranci (2004 – 2020)

Desetnica je slovenska literarna nagrada za otroško in mladinsko književnost. Podeljuje jo Društvo slovenskih pisateljev najboljšemu slovenskemu otroškemu ali mladinskemu knjižnemu delu, ki je izšlo v zadnjih treh letih in ga je napisal član društva.

Nagrade VEČERNICA (1997- 2019)

Večernica je nagrada za najboljše mladinsko delo, ki je izšlo v preteklem letu. Nagrado podeljuje časopisno-založniško podjetje Večer na tradicionalnem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti od leta 1997 naprej.

Nagrade IZVIRNA SLOVENSKA SLIKANICA (2004 – 20018)

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev vsako leto 22. oktobra, na rojstni dan Kristine Brenkove, podeljuje nagrade za najlepše izvirne slovenske slikanice.

Nagrade SLOVENSKE SEKCIJE IBBY (2010 -2021)

Nagrade in priznanja se podeljujejo za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Slovenska sekcija IBBY je združenje slovenskih avtorjev (književnih in likovnih ustvarjalcev ter prevajalcev) mladinske književnosti in njihovih stanovskih združenj, strokovnjakov s področja mladinske književnosti, knjižnic, založnikov, knjižničarjev in vseh drugih, ki književnost posredujejo mladim. Aktivno deluje v Mednarodni zvezi za mladinsko književnost IBBY (International Board on Book for Young People).

Priznanja ZLATA HRUŠKA (2010 – 2019)

Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig. Knjige vrednoti uredniški odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig že od leta 2004 (v okviru Mestne knjižnice Ljubljana). Od leta 2010 pa skupaj s Slovensko sekcijo IBBY izmed njih izberejo še najboljše v štirih različnih kategorijah in podelijo priznanja: za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo, za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo, za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo in za prevedeno mladinsko poučno knjigo.

Priznanja MOJA NAJLJUBŠA KNJIGA (1998 – 2011)

Projekt je vodil Center za mladinsko književnost in knjižničarsto Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani med leti 1998 in 2011. Mladi bralci so izbirali svojo najljubšo knjigo slovenskega avtorja in najljubšo v slovenščino prevedeno knjigo. Avtorju knjige, ki je pet let zaporedoma dobila največje število glasov, se je podelilo zlato priznanje. Pri izbiri so sodelovali otroci, ki so zmogli sami prebrati knjigo. Svoj glas so oddali knjižničarju ali učiteljici. Od leta 2011 se to priznanje oziroma nagrada ne podeljuje več.

Najboljša slovenska ekološka slikanica, 2009

Najboljša slovenska ekološka slikanica, 2010

Dostopnost