Skoči na glavno vsebino

16. OKTOBER – SVETOVNI DAN HRANE

V PEDENJCARSTVU UMNO VLADA
VISOČANSTVO PEDENJPED.
TAM SE TOČI LIMONADA
IN PONUJA SLADOLED.


TORTA, PUDING, ČOKOLADA,
VSE LETI V PREPAD BREZ DNA.
V PEDENJCARSTVU JE NAVADA,
DA SE CAR VES DAN SLADKA.


KAKOR BOBEN SE NAPOKA,
NITI HIP NI PRAZNIH UST.
POTLEJ SE KRIVI IN STOKA,
V POSTELJO GRE NA DOPUST
.

(Niko Grafenauer)

Pedenjpedu v pesmi teknejo sladkarije, ki ga na koncu pripeljejo do bolečin v trebuhu, saj je bilo vsega preveč. Tudi mi včasih izberemo sladko namesto zdrave hrane.

Organizacija Združenih narodov ob letošnjem svetovnem dnevu hrane poziva k premišljenemu ter spoštljivemu ravnanju z vodo kot osnovo za življenje in hrano. Z velikim začudenjem so učenci sprejemali informacije, da je na svetu še veliko držav, kjer nimajo pitne vede in je zelo dragocena surovina. Z izbiranjem lokalne, sezonske in sveže hrane lahko vplivamo na zmanjševanje (u)porabe vode, prav tako je to mogoče z zmanjšanjem odpadne hrane oziroma ponovno uporabo le-te, čemuer v šoli vsak dan namenjamo veliko pozornosti. Pogovarjamo se in se navajamo, da bi bilo odpadkov hrane čim manj. Vsi se trudimo, da je naš moto “Vzemi toliko, kolikor boš pojedel”.

Učenci v OŠPP so ob pomoči učiteljic raziskovali in ugotavljali, koliko truda je potrebnega, da lahko popijemo čaj, si postrežemo z bučno juho, se posladkamo z jabolčno sladico in kako pride kruh na naše krožnike. Motivacija pri učencih je bila izjemna, še bolj izjemno pa je bilo videti zadovljne obraze, ko so poiskušali jedi, ki so jih pripravili.

Vsak dan se pogovarjamo, kako škodljive so sladke, energijske pijače, zato so učenci pri urah gospodinjstva raziskovali, zakaj energijske pijače niso pametna izbira za otroke in mladostnike. Ugotovili so, da so za odraščajočo populacijo izredno škodljive za krvožilni sistem, povzročajo bolezni zob, velikokrat pripomorejo k pridobivanju telesne teže in vplivajo na slabšo koncentracijo. Učenci so bili na koncu mnenja, da je VODA najboljša izbira.

Razmišljanja o pomembnosti vode za življenje bi lahko sklenili s trditvijo, da voda ni samoumevna dobrina. Trudili se bomo z vodo ravnati varčno.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost