Skoči na glavno vsebino

Tehniški dan »ZAŠČITA IN REŠEVANJE«

V sredo, 18. oktobra, se je malo po osmi uri oglasil alarm, po šoli se je širil dim in vsi, učenci OŠ, OŠPP, otroci iz vrtca in zaposleni, smo hitro, a disciplinirano zapustili stavbo in odšli na zbirni prostor. Zatulila je sirena na gasilskem domu, kmalu pa so se ji pridružile tudi sirene gasilskih vozil GPO Mirna (Gasilskega poveljstva Občine Mirna, pod katerega spadajo PGD Mirna, PGD Ševnica, PGD Selo, PGD Volčje Njive), ki so »ukrotila ogenj«. V akcijo reševanja se je vključilo tudi vozilo PGD Trebnje z 32-metrsko lestvijo, s pomočjo katere so skozi okna zbornice gasilci »rešili« nekaj oseb, med njimi ravnateljico šole, z lestvijo pa se je nad nas visoko dvignil tudi naš župan Dušan Skerbiš.   

Po uspešno izpeljani vaji in malici se je začel drugi del našega tehniškega dneva – o zaščiti in reševanju so nam ob predstavitvah razlagali gasilci, policisti PP Trebnje, redarka medobčinskega redarstva  in reševalec ZD Trebnje, spoznavali smo gasilska, policijska in reševalno vozilo ter njihovo opremo, nadeli smo si dihalni aparat, gasilsko obleko in čelado, naprtnjačo za gašenje požarov v naravi, se spustili po jekleni vrvi, oživljali »ponesrečenca«, tudi s pomočjo defibrilatorja, se preizkusili v dejavnostih reševanja …

Po zanimivih in zelo koristnih predstavitvah in dejavnostih pa nas je ob zaključku zelo navdušila demonstracija izredno nevarnega gašenja olja z vodo, ki nas je prepričala, da tega zares nikoli ne smemo storiti v domači kuhinji.

Glede na (pre)številne naravne nesreče, ki so močno prizadele Slovenijo, se toliko bolj zavedamo koristnosti znanj in izkušenj, kakršne pridobivamo na takšnih tehniških dnevih.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost