Skoči na glavno vsebino

Peka kruha v skupini Pike

SPEKLI SMO ZLAT KRUH

Malo moke in soli,

pa še kvas in mleko,

tako se kruhek naredi,

to je vse kar rabiš za peko.

 

Zmešaš sestavine,

prižgeš pečico,

evo že dišijo kruhove drobtine,

kruh nato vzameš ven z rokavico.

 

Odneseš ga na tekmovanje,

mogoče dobimo kakšno priznanje.

Presenetilo nas je malo,

saj zlato se je zableščalo.

S kruhom se otroci srečujejo vsak dan pri zajtrku, malici ali kosilu. Nekega dne se je v skupini Pike pojavilo vprašanje Kako nastane kruh? Da malim radovednežem, kar se da najbolje odgovorimo na vprašanje, smo se vzgojiteljice odločile, da izvedemo projekt Peka kruha. Peka kruha je odlična dejavnost za otroke, ki poleg zabave ponuja tudi številne učne priložnosti. Otroci se lahko naučijo osnovnih korakov pri pripravi kruha, kot so merjenje sestavin, mešanje in oblikovanje testa. Poleg tega lahko spoznavajo tudi koncepte, kot so temperatura in čas peke.

Proces peke kruha smo preko aktivnega učenja in senzoričnih izkušenj raziskovali na različne načine. Čim bolj samostojno smo poskušali pridobiti odgovor na zastavljeno vprašanje Kako nastane kruh. Raziskovanje peke kruha, tradicija naši babic, je bila za otroke odlična motivacija za nadaljnje delo in igro. Najprej smo zbirali informacije s pomočjo izkustvenega učenja in otroške literature. Prebirali smo različne pravljice in pesmi o kruhu. Poiskali smo tudi recept in ugotovili katere sestavine potrebujemo za peko kruha. Odpravili smo se v trgovino po sestavine. Sledilo je skupinsko delo pri pripravi testa in  raziskovanju samega postopka.  Gnetenje testa, potrpežljivo čakanje na vzhajanje, peka ter opazovanje kako se kruh spreminja so otroke spodbujale k še večji radovednosti.

S pomočjo otrok smo spekli dva večja hlebca. Enega za okušanje in enega za na razstavo. Ja, z našim izdelkom smo sodelovali tudi na razstavi. V času izvajanja projekta smo prejeli vabilo društva podeželskih žena Tavžentroža Trebnje na 10. razstavo kruha in kvašenih izdelkov. Z veseljem smo sprejeli povabilo sodelovanja na tej posebni prireditvi. Naš izdelek je pritegnil pozornost in zlato priznanje strokovne komisije.

Vzgojiteljice smo vesele, da smo otrokom omogočile, da so s svojo aktivnostjo prišli do novih spoznanj, razvijali pozitiven odnos do zdravja in tradicije ter na koncu bili nagrajeni z zlatim priznanjem. Zlato priznanje za trud, ustvarjalnost in sodelovanje v procesu peke kruha. Takšne izkušnje ne le spodbujajo otrokovo radovednost in razvoj različnih veščin, ampak tudi ustvarjajo pozitivne spomine in občutek ponosa. Ohranjanje in spodbujanje takšnih tradicionalnih praks pa je pomembno tudi za lokalno skupnost in dediščino.

                                                                                                        Strokovne delavke skupine Pike

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost