Skoči na glavno vsebino

Izobraževanje v okviru projekta Erasmus+

Konec meseca junija so se v okviru Erasmus+ projekta vse tri učiteljice tujih jezikov na OŠ Mirna odpravile na dvotedensko izobraževanje.

Učiteljici Marija Klančar in Irena Dular sta obiskali Cambridge v Veliki Britaniji, Simona Koščak pa Regensburg v Nemčiji.

Vtisi udeleženk:

Marija Klančar

V dveh tednih smo v skupini šestih udeleženk spoznavale britansko kulturo z različnih vidikov: trenutna situacija v šolstvu, politiki in zdravstvu, kaj je novega na področju glasbe in literature, spremembe in novosti v rabi jezika, britanski humor, … Poleg tega smo iskale primerjave z državami iz katerih smo prišle tečajnice: Madžarska, Slovaška, Nemčija in Slovenija. Predavateljica Lindsay je teme ves čas navezovala na pouk in kako jih na primeren način predstaviti učencem.

V poznih popoldanskih urah so sledile skupne aktivnosti, kjer sem srečevala še učitelje iz drugih skupin. Skozi pogovore smo ugotavljali, da nas kljub vsem različnostim pri opravljanju našega poklica pestijo podobne dileme in težave. Z nekaterimi udeleženkami smo izmenjale tudi kontakte in nameravamo ostati v stikih.

Cambridge

Irena Dular

Udeležila sem se tečaja z naslovom Osvežitveni tečaj angleščine in metodika pri pouku. Učitelji (bilo nas je petnajst iz enajstih držav) smo tokrat v vlogi učencev aktivno sodelovali pri vsebinsko bogatih in raznolikih urah, vodenih s strani izkušene učiteljice iz Cambridga. Tečaj je doprinesel k naši profesionalni rasti, saj smo pridobili ogromno novih idej za izvedbo učnih ur z najrazličnejšimi cilji, primernih za učence vseh starostnih skupin in bogatih z metodično-didaktičnega vidika. Izmenjali smo izkušnje dobre prakse, osvežili jezikovno znanje, pridobili novo znanje s področja pedagogike, zgodovine in sociologije ter spretnosti obvladovanja in vodenja pouka, kar prispeva k boljši kakovosti učnega procesa. Z novo pridobljenimi izkušnjami želim med učenci doseči večji interes za učenje angleščine, boljše učne rezultate in širše poznavanje drugih kultur.

Simona Koščak

Med dvotedenskim izobraževanjem v Regensburgu sem osvežila in izpopolnjevala svoje znanje nemškega jezika, spoznala in navezala stike s kolegicami iz Madžarske, Poljske, Švedske in Anglije ter izmenjala izkušnje s področja poučevanja.

Program je bil zasnovan tako, da smo imeli med tednom intenziven tečaj nemškega jezika na jezikovni šoli z dolgoletno tradicijo, v večernem času in konec tedna pa so bile organizirane različne spremljevalne dejavnosti.

V prostem času smo imeli na voljo ogled bližnjih znamenitosti in prireditev. Obiskali smo dobro uro oddaljeno prestolnico Bavarske, se peljali z ladjo po Donavi, spoznavali lokalno kulinariko in umetnost.

Vsako potovanje človeka obogati in mu da nekaj svežega in drugačnega. To se bo, upam, čutilo tudi pri pouku nemščine.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dostopnost