Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija po Gorenjski

V sredo, 27. 9., smo se osmošolci odpravili na ekskurzijo po Gorenjski.

Najprej smo se ustavili v starodavnem mestu Škofja Loka, kjer smo si v Loškem muzeju na tamkajšnjem mogočnem gradu ogledali bogate muzejske zbirke. Spoznali smo kulturno, tehniško in naravno dediščino nekdanjega loškega gospostva, ki danes obsega Občino Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Železniki in Žiri. Ena od zbirk predstavlja pisatelja in politika Ivana Tavčarja, rojenega na Poljanah nad Škofjo Loko, ki ga mnogi poznajo po njegovi povesti Cvetje v jeseni, po kateri je bil posnet med Slovenci priljubljen film. V sklopu muzeja smo obiskali še Škoparjevo hišo iz 16. stoletja, ki sodi v tip hiše s črno kuhinjo in je muzej na prostem.

Potem nas je pot popeljala do Krope, ki poleg Kamne Gorice velja za zibelko kovaške dediščine. V vigenjcu, majhni kovačnici za izdelovanje žebljev iz 18. stoletja, smo skozi pripoved in prikaz ročnega kovanja spoznali težko življenje žebljarjev, moških, žensk in otrok,  katerih delavnik je trajal kar 14 ur.  Nato pa smo se v izdelavi žebljev preizkusili še sami in spoznali, da to delo nikakor ni mačji kašelj.

Potem smo se odpravili na Bled in se po krajšem sprehodu, med katerim smo občudovali čudovito naravo naše dežele, odpeljali do Vintgarja, 1600 m dolge in 250 m globoke soteske, ki jo je izoblikovala gorska reka Radovna.

Naša zadnja postaja je bila Vrba, rojstni kraj Franceta Prešerna in Antona Vovka, kjer smo si ogledali le zunanjost domačije in se podali do cerkvice sv. Marka, ki jo Prešeren omenja v svojem sonetu O, Vrba, srečna draga vas domača.

Polni vtisov smo se ob poslušanju pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje … odpravili proti domu.

                Zapisal: Timotej Tomšič

Fotografije: Ana Zgonc Možina, Irena Dular

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost