Skoči na glavno vsebino

PROSTO PO PREŠERNU IN NARODNI MUZEJ

V petek, 10. 11. 2023, smo se osmošolci in devetošolci odpravili v Ljubljano, da bi si ogledali predstavo Prosto po Prešernu in v Narodnem muzeju spoznavali Nastanek nove Evrope.

Predstava Prosto po Prešernu je potekala v okrogli Štihovi dvorani v Cankarjevem domu. V njej se prepletajo osebe in situacije iz znanih Prešernovih pesmi, ki so jih na osnovi romance Turjaška Rozamunda domiselno povezali v ljubezensko zgodbo. Igrali so Saša Pavlin Stopić, Živa Selan in Domen Novak, ki so nas pritegnili z doživeto in humorno predstavo. Trajala je samo eno uro in minila kar prehitro.

Po predstavi smo pojedli malico in odšli naprej do muzeja. Tam smo se razdelili v dve skupini. Prva je izdelovala glinene izdelke po vzoru staroslovanskih, ki smo jih v posebnih škatlah odnesli domov, druga pa se je odpravila na ogled po muzeju, kjer  smo se poučili o preseljevanju ljudstev in poselitvi Slovanov. Pogledali smo tudi dva videoposnetka, in sicer o življenju Rimljanov in naših prednikov, Praslovanov, ter se pogovarjali o Karantaniji, Karnioli in Spodnji Panoniji. Nato sta se skupini zamenjali.

Tako se je naš zanimiv kulturni dan končal in zadovoljni smo se vrnili na Mirno.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost