Skoči na glavno vsebino

DAN EKSPERIMENTOV V NIS3

V četrtek, 28. 3., smo imeli učenci NIS 3 (4. in 5. razred) tehnični dan z naslovom Dan eksperimentov. Ker se je bližala velika noč, je bila to tudi glavna nit naših eksperimentov.

Prvi eksperiment, ki smo ga naredili, so bila vulkanska jajca. Ker imamo v razredu učenca, ki ima alergijo na jajca, smo uporabili kar jajca iz stiroporja. Uporabili smo tempera barve, sodo bikarbono in kis. Nastal je čudovit penast vulkan, jajca pa so postala zanimivo in neenakomerna obarvana. Učenci so bili navdušeni in eksperiment je več kot uspel.

Nato smo se šli tekmovanje z izstreljevanjem jajc s katapultom. Med igro so se zelo zabavali, zmagovalec pa je bil naš Gabrijel.

Naslednji eksperiment je bil razbarvanje jajc v kisu. V zmesi vode in kisa smo skuhali jajca, ki se jim je počasi izluščila rjava barva. Jajca smo nato še obrisali in dobili čudovita bela in bež jajca. Jajca smo pobarvali z jedilnimi barvami v mešanici vode in olja. Ta eksperiment ni uspel tako lepo kot na slikah, vendar pa so bila jajca vseeno zelo lepih pastelnih barv. Na koncu so si učenvi še okrasili velikonočno vrečko z jajci. 

Učenci so se skozi celotni dan zelo zabavali in spoznali veliko nenevadnih tehnik barvanja jajc, ki smo jih izvedli s poskusi. 

učiteljica Tjaša

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost